הבמאי והמפיק מנחם גולן הלך לעולמו

"".

מנחם גולן. צילום: אווה גז (באדיבות מאגר העדויות של הקולנוע הישראלי)

הבמאי והמפיק מנחם גולן, מאבות הקולנוע הישראלי וחתן פרס ישראל לקולנוע, הלך לעולמו אתמול (ו') ברחובות יפו, והוא בן 85. גולן איבד את הכרתו, וצוות מד"א שהוזעק וניסה לבצע בו החייאה, קבע את מותו לאחר שאלו נכשלו.

מנחם גולן נולד בטבריה בשם מנחם גלובוס, לנוח ודבורה גלובוס, שעלו מפולין בשנות ה-1920. הוא שינה את שם משפחתו לגולן עם הצטרפותו לקורס טיס של חיל האויר, שהיה בחיתוליו. הוא השתתף במלחמת העצמאות, ונטל חלק בקרבות בעמק הירדן ובשחרור העיר טבריה. לאחר המלחמה, יצא לשלוש שנות לימודי תיאטרון באנגליה, וסיים בהצטיינות באקדמיה למוסיקה ודרמה של לונדון. כמו כן למד בבית הספר 'אולד-ויק' (Old-Vic).

עם סיום לימודיו באנגליה, שב ארצה לתיאטרון 'הבימה' – תחילה כעוזר במאי ואז כבמאי בעצמו, בין היתר של הצגות מאת אפרים קישון ויגאל מוסינזון. בשנות ה-1950 הקים את תיאטרון 'השדרה' במסגרתו העלה את המחזה "עליזה מזרחי" (אותו ביים מחדש לקולנוע ב-1967). הוא הספיק גם להקים תיאטרון ילדים בשם 'תילון', ובתחילת שנות ה-1960 נסע ללמוד קולנוע באוניברסיטת ניו יורק.

במהלך לימודיו בניו יורק, עבד אצל במאי ומפיק הקאלט רוג'ר קורמן, ושימש גם כעוזר במאי בסרט "The Young Racers". עוד השתתף בהפקה ההיא פרנסיס פורד קופולה הצעיר, ולימים העיד גולן כי שניהם התמודדו על תמיכה בסרט הביכורים שלהם מידי קורמן. קופולה זכה בכספו של קורמן ויצא לביים את "דמנציה 13", ואילו גולן שב ארצה ב-1962 ושנה מאוחר יותר יצא עם סרטו הראשון "אלדוראדו" שזיכה אותו בפרס 'כינור דוד' (הראשון מני שמונה).

יושבים משמאל לימין: חלי גולדנברג, שייקה אופיר ומנחם גולן, על הסט של "מבצע יונתן". צילום: יוני המנחם.

יושבים משמאל לימין: חלי גולדנברג, שייקה אופיר ומנחם גולן, על הסט של "מבצע יונתן". צילום: יוני המנחם.

ב-1964 הקים גולן את חברת ההפקה 'סרטי נוח' יחד עם בן דודו, יורם גלובוס, והשניים הפיקו במהלך שנות ה-1960 וה-1970 עשרות סרטים בישראל, בינהם "סלאח שבתי" (הישראלי הראשון שהיה מועמד לפרס האוסקר לסרט הזר הטוב ביותר) ו"אבו אל בנאת". גולן גם ביים את חלק מהסרטים, בינהם "לופו", "קזבלן" (מועמד לשני פרסי גלובוס הזהב) ו"מבצע יונתן" (מועמד לפרס האוסקר ולפרס גלובוס הזהב).

לאחר קבלתו החמה של "מבצע יונתן" (1977) בהוליווד (בצירוף הצלחת קודמיו), החל גולן לעסוק בקולנוע גם בארה"ב. שנתיים לאחר מכן, ב-1979, עקר להוליווד עם יורם גלובוס, שותפו ל'סרטי נוח', והשניים רכשו את קבוצת חברות ההפקה וההפצה האמריקאית 'קאנון גרופ'. בארץ עוד הספיק גולן להפיק סרטים מצליחים כגון "אסקימו לימון" (על שלל המשכיו שיבואו בשנים הקרובות) ו"אמי הגנרלית". בהוליווד, תחת הכסות של 'קאנון', הפיקו הצמד בעשור שיבוא בעיקר מחזות זמר, אגדות ילדים וסרטי פעולה מצליחים, בינהם "נינג'ה אמריקאי", "מחץ הדלתא" (שצילם גם בישראל וכיכב בו צ'אק נוריס), "מכרות המלך שלמה", "עוץ לי גוץ לי" ו"שלגיה". לצד מסה כבדה של 'בי-מוביז', הם גם הפיקו סרטי דרמה כגון "מלחמתה של חנה" על חנה סנש, ו"המלך ליר" של ז'אן לוק גודאר עם פיטר סלרס ווודי אלן. השיא של קאנון הגיע בשנים 1986-1987, עת הפיקה 35-43 סרטים בשנה אחת בלבד. כמו כן, במהלך שנות ה-1980 הקימו הצמד בישראל את אולפני ההפקה 'ג.ג.' ורשת הפצה לבתי הקולנוע.

"הגו-גו בויז". מנחם גולן (מימין) עם יורם גלובוס.

"הגו-גו בויז". מנחם גולן (מימין) עם יורם גלובוס.

שלל הסרטים שהפיקה קבוצת 'קאנון' העמידה בפני גולן וגלובוס גם לא-מעט כישלונות, ובשנת 1988 הם עמדו בפני פשיטת רגל. 'קאנון' נמכרה הלאה והצמד התפצל: גלובוס חזר להתמקד ב'גלובוס גרופ' בישראל ואילו גולן ניסה להמשיך ולהפיק סרטים בהוליווד, הפעם תחת חברה משלו בשם 'סרטי המאה ה-21'. בין הסרטים שהופקו אז ניתן למנות את "קפטן אמריקה" (לגולן היו קשרים עם חברת מארוול, בעלת הזכויות על דמות הקומיקס קפטן אמריקה, עוד מהימים של 'קאנון' עת היתה אמורה 'קאנון' להפיק סרט על ספיידרמן). גם 'סרטי המאה ה-21' נסגרה, וגולן הקים עוד שתי חברות יחד עם יורם גלובוס. הרפתקאותיהם של גולן וגלובוס בהוליווד תועד לאחרונה בסרט המדובר "גו-גו בויז".

באמצע שנות ה-1990 שב גולן ארצה אל הבמה, וביים מחזות זמר כגון "עוץ לי גוץ לי", "זורבה היווני", "עליסה", "אנני", "אוליבר טוויסט", "היפה והחיה" ו"צלילי המוזיקה". ב-1994 קטף את פרס אופיר למפעל חיים, ובשנת 1999 זכה בפרס ישראל לקולנוע.

בשנת 2002 שב לביים לקולנוע עם הסרטים "השיבה מהודו" ומאוחר יותר "ריקוד מסוכן" וב-2008 "הכתובה", שבאותה שנה גם הקים מחדש את תיאטרון 'השדרה' שלו עם המחזות "עליזה מזרחי", "אוליבר טוויסט" ו"הרשל'ה".

מנחם גולן עם ריקי גל ואסי דיין, על הסט של "השיבה מהודו". צילום: יוני המנחם.

מנחם גולן עם ריקי גל ואסי דיין, על הסט של "השיבה מהודו". צילום: יוני המנחם.

בסוף 2010 נעצר גולן לאחר שטס לחו"ל בעוד שעומד נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ על חובות של מאות אלפי ש"ח. באוקטובר 2013 גולן נפל ברחוב, נפגע בראשו ואושפז במצב חמור בבית חולים.

ב-2014 שב לפסטיבל קאן, לבכורת הסרט "הגו-גו בויז" המספר כאמור את שנותיו עם יורם גלובוס סביב 'קאנון'.

תורך להביע את עצמך. מה תרצה להגיב בנושא?