"רוצחי פרח הירח" – ביקורת #2: ברובו טוב ומרתק אבל לא יצירת מופת
בגיל 81 מרטין סקורסזה מביים מערבון לראשונה בחייו, והתוצאה "רוצחי פרח הירח" מוכיחה שלפחות לגבי במאים, גיל הוא באמת רק מספר. מצד שני, יש לסרט כמה בעיות שעלולות להקשות על קהל הצופים.
בגיל 81 מרטין סקורסזה מביים מערבון לראשונה בחייו, והתוצאה "רוצחי פרח הירח" מוכיחה שלפחות לגבי במאים, גיל הוא באמת רק מספר. מצד שני, יש לסרט כמה בעיות שעלולות להקשות על קהל הצופים.
מה יותר גרוע מסרט משעמם? סרט משעמם בן 206 דקות, ועוד כזה שזוכה להערכה רבה (עם הכרזות של "סרט השנה" וצפי למועמדויות בטקסי הפרסים השונים). יש סיכוי שתפיקו הנאה מסרט הדרמה הארוך מאוד "רוצחי פרח הירח", אם אהבתם את "כנופיות ניו יורק" ו"שתיקה" של מרטין סקורסיזה ואת "כוחו של הכלב" של ג'יין קמפיון ו"חוטים נסתרים" של פול תומאס אנדרסון. אם תצליחו לצפות בו בבית מבלי לעשות ולו הפסקה אחת קצרה, כל הכבוד לכם, כנראה שאתם קרובי משפחה של סקורסיזה.
"חיזבאללה בע"מ" היא סדרה דוקומנטרית בת 3 פרקים מתוצרת צרפת, בהשתתפות מרואיינים רבים: סוכני משטרה אמריקנים, אנשי חיזבאללה, אנשי ממשל לבנונים ועוד. ביימו אותה ג'רום פריטל וסופיה אמארה והיא מגיעה אלינו בעיתוי הנכון, לכל מי שרוצה להרחיב את אופקיו ולדעת עוד על האיום הגדול מצפון שהפך ליותר רלבנטי מתמיד בחודש האחרון.
אמנם, מצד אחד, אנחנו הישראלים יודעים מי זה ומה זה החיזבאללה ואותנו לא צריך לשכנע שמדובר בארגון טרור מסוכן ורצחני, ולכן אני מניח שהיעד העיקרי של הדוקו הוא מדינות אירופה ושאר העולם, כלומר כל מקום שאיננו ישראל. אולם, מצד שני, אפשר לומר שבאופן טבעי, בגלל נושאו, הדוקו הזה יעניין בעיקר ישראלים, ומעבר לכך, יש בו המון אינפורמציה (בעיקר בפרק השלישי) שלא ידועה לרבים, גם לא לרוב הישראלים הבקיאים בפוליטיקה והיסטוריה.
"סוחרי הכאב" הוא סרט של נטפליקס, בכיכובם של אמילי בלאנט וכריס אוונס, המבוסס על סיפור אמיתי בעולם התרופות בארה"ב, ובעיקר בתועמלנות הרפואית. הסרט הוא ניסיון לא-מוצלח להיות דומה לשלושה סרטים עיקריים: "ארין ברוקוביץ'" של סטיבן סודרברג עם ג'וליה רוברטס, "הזאב מוולסטריט" של מרטין סקורסיזה ו"מכונת הכסף" של אדם מקיי. הבמאי דיויד ייטס, שאחראי על סרטי "הארי פוטר" האחרונים וסרטי "חיות הפלא", ניסה לעשות סרט מסוגנן, פרוע, מגניב, אבל זה מרגיש כמו חיקוי, העתק, ובסופו של דבר: סרט שאף אחד לא יזכור בינואר.
"עניין של מזל" הוא הסרט הראשון של וודי אלן בצרפתית. המילה "מזל" מוזכרת הרבה בסרט אבל אין לגורל ולצירופי המקרים שמרצפים את החיים ביטוי מספק בסרט. זהו נושא שמוזכר שוב ושוב בסרטיו של אלן, כולל "מנהטן", "כשתפגשי זר גבוה ומסתורי", הפעם בלי מגדת עתידות.
פאני נשואה בפריז היפה לז'אן העשיר, שהיא לא יודעת בדיוק במה הוא עוסק. כל החברים שלו משעממים אותה, והיא שמחה לפגוש את אלן, שלמד איתה בתיכון ומאוהב בה מאז. אלן הוא סופר צעיר שלא עובד עם מחשב אלא משתמש בדף ועט כדי לכתוב. פאני ואלן שניהם גרושים (היא למוזיקאי, הוא לשחקנית), והרומן שמתפתח ביניהם בלתי נמנע.
"עניין של מזל", סרטו ה-50 של וודי אלן והראשון דובר צרפתית, הוא כמו סיפור די מוכר עם מרכיב אפל מפי זקן שמזכיר פרטים שלא קשורים לדבר, חוזר על עצמו, מתקשה להגיע לעיקר, ומסביר דברים שכבר ידועים. לו לפחות היו משפטים מצחיקים כמו שאלן נהג לשבץ גם בסרטיו הרציניים ביותר בעבר. הסרט בעיקר מזכיר את "חלומה של קסנדרה" הנשכח של אלן, עם יואן מקגרגור וקולין פארל, שצולם באנגליה, אך מצליח להיות פחות טוב ממנו.
"נוסטלגיה" של מריו מרטונה מגיע אל בתי הקולנוע שלנו לאחר שהשתתף בתחרות הרשמית של פסטיבל קאן אשתקד, והוא מתנהל בקצב משלו, מהורהר ונטול נרטיב של ממש, מה שלא פגם כלל ברמת העניין שלי מהסרט.
פליצ'ה (שמחה בעברית) חוזר לאיטליה לאחר היעדרות של כ-40 שנה, שבמהלכם עבד עם דודו בעבודות בניין בלבנון ולאחר מכן התחתן וגר בקהיר עם אשתו. הוא פוגש את אימו הקשישה, אותה לא ראה במשך כל זמן היעדרותו, ונזכר בחברותו עם אורסטה, המאפיונר המקומי, שהיה חברו הטוב ביותר כאשר היו ילדים. הוא גם רוכש וספה ישנה על מנת לשחזר את הטיולים שעשה עם אורסטה בילדותו ומחליט לחזור ולחיות בנאפולי.
"היוצר". ג'ון דיויד וושינגטון. באדיבות פורום פילם, 20th Century Studios. © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.
"היוצר" הוא סרט מד"ב על חייל לשעבר שמחפש את אשתו האבודה כשנקלע בעל כורחו למשימה גורלית שתשנה את מאזן הכוחות במלחמה בין תומכי אינטיליגנציה מלאכותית רובוטית לבין מתנגדיה. האפקטים מדהימים והסרט מעביר תחושה עתידנית שנמנעת ממלאכותית, עם הרבה מאוד יריות ואלימות גרפית במידה. הסיפור עצמו די שחוק וכולל אלמנטים צפויים מראש, מה שלא מפריע לו להיות סרט מהנה ברובו. לאוהבי אקשן עתידני בלבד.
חג הסוכות הממשמש ובא מביא אלינו בפעם ה-39 את פסטיבל חיפה שיתקיים בין התאריכים 28 בספטמבר ועד ה-7 באוקטובר 2023. גם הפעם היצע הסרטים מחולק לקטגוריות ואני אנסה לסקור את המסגרות השונות ולציין את הסרטים שלדעתי ראויים לתשומת לב.
התוכנית הישראלית
הסרטים הישראלים שיוצגו בפסטיבל חולקו לתחרות העלילתית והתיעודית, כשישנם מספר סרטים וארועים שיוצגו מחוץ לתחרות.
סדרת המתח והריגול הישראלית "הראש" בכיכובו של יהודה לוי נמכרה לשידור בסטרימינג בנטפליקס, ולאחר שידור הפרק האחרון בערוץ 'קשת 12' בישראל, תהיה זמינה ל-20 מדינות וטריטוריות של נטפליקס, כולל ישראל, ארה"ב ובריטניה. 'קשת' כבר מכרה סדרות לסטרימינג בנטפליקס, כולל כאלו הזמינות בישראל (דוגמת "צומת מילר" ו"בשבילה גיבורים עפים"), אך "הראש" היא הסדרה הראשונה שנודע כי 'קשת' מכרה לאחר שהשיקה את שירות הסטרימינג שלה, 'פרי טי-וי' (freeTV).
את "הראש" בת תשעת הפרקים כתבו רון לשם, עמית כהן ודניאל אמסל ("שעת נעילה") ויצרו עם אופיר לובל ("בלקספייס", "לעבור את הלילה", "ארץ נהדרת") אשר גם ביים. היא מגוללת את סיפורו של ראש השב"כ (לוי) בחודש המטלטל בחייו המקצועיים והאישיים – במהלכו מתגלה ההדלפה החמורה ביותר בתולדות הארגון שתוביל לחשדות בכל הסובבים הקרובים אליו. לצידו של לוי מככבים בסדרה יעל אלקנה, אושרי כהן, מלי לוי, אמיר בנאי, אימרי ביטון, גיא עמיר, אור בן מלך, תיקי דיין ולונא מנסור.
את "הראש" (לשעבר "האויב שבתוכנו") הפיקה 'שנהר הפקות' בשיתוף 'קשת 12', והיא צפויה לעלות לשידור בערוץ בנובמבר הקרוב. בחודש יוני האחרון היא התחרתה בפסטיבל מונטה קרלו. מנכ"ל קבוצת קשת, אבי ניר, מסר: "סדרת הדרמה "הראש" היא פרי עבודה מאומצת ורבת שנים של מחלקת הדרמה של קשת בראשות קרני זיו, היוצרים – רון לשם, דניאל אמסל, עמית כהן ואופיר לובל – וצוות שחקנים מעולה בראשות יהודה לוי ויעל אלקנה."
"משפחה אמיתית" הוא סרט דרמה צרפתי שמציג בצורה פשוטה מקרה עצוב על משפחה אומנה.
אנה (מלאני תיירי) ובעלה מגדלים בביתם את שני הילדים הביולוגיים שלהם ואת סימון בן השש, ילד אומנה שקורא לה "אמא" וגר אצלם מאז שהוא בן שנה וחצי. אחרי שנים של היעדרות חוזר לתמונה אביו הביולוגי האלמן של סימון ומשבש את חיי השגרה שהמשפחה היתה רגילה אליהם.
"רדופים בוונציה" (במקור: A Haunting in Venice) הוא הסרט השלישי של קנת' בראנה בתפקיד הרקול פוארו, הבלש הבלגי המשופם של הסופרת אגתה כריסטי. בניגוד לשני הסרטים הקודמים ("רצח על האוריינט אקספרס", "מוות על הנילוס"), הפעם כלולים אלמנטים קלים של סרטי אימה (בעיקר מהסוג המבהיל של בית מכושף).